Episcopul Emilian Birdaș, pomenit la 23 de ani de la trecerea la cele veșnice

6 April 2019 Off By Pavel Canea
Episcopul Emilian Birdaș, pomenit la 23 de ani de la trecerea la cele veșnice

În urmă cu 23 de ani, în data de 5 Aprilie 1996, a trecut la cele veșnice vrednicul de pomenire, Emilian Birdaș, cel dintâi episcop al Caransebeșului de la reînființarea acestei eparhii istorice în anul 1994. Cu această ocazie în biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, necropola ierarhilor caransebeșeni, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat o slujbă de pomenire pentru Episcopul Emilian Birdaș. La sfânta slujbă au participat preoți din Caransebeș, credincioși, precum și teologi de la școlile de profil din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

„În acest an comemorativ, închinat de Sfântul Sinod al bisericii noastre celor doi patriarhi, Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, în Episcopia Caransebeșului sunt comemorați cei doi episcopi care au marcat istoria eparhiei noastre, Veniamin Nistor și Emilian Birdaș. În luna februarie am săvârșit o slujbă de pomenire pentru episcopul Veniamin Nistor, care în urmă cu 70 de ani a fost nevoit să plece din cetatea Caransebeșului în cetataea Alba Iuliei cu domiciliul forțat. Astăzi am săvârșit în necropola eparhiei noastre o slujbă de pomenire pentru episcopul Emilian Birdaș care în urmă cu 25 de ani a reîntemeiat Episcopia istorică a Caransebeșului. Așadar ne-am adunat cler și popor ca să-l pomenim și să-l cinstim pe părintele nostru duhovnicesc Emilian Birdaș și să-i cinstim împreună cu acesta pe toți înaintașii noștrii, pe toți ctitorii acestei eparhii istorice. Dumnezeu să-i odihnească pe toți episcopii Caransebeșului în Împărăția Sa cea cerească, iar nouă urmașilor lor să ne dăruiască putere și sănătate ca să luptăm pe mai departe lupta cea bună, să păzim credința sfântă și dreaptă și la plinirea vremii să săvârșim cu bine călătoria acestei vieți”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

După rugăciune părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a rostit un cuvânt comemorativ despre vrednicul de pomenire episcopul Emilian Birdaș, cel care, după ce Episcopia Caransebeșului a fost desființată în anul 1949, a reînviat-o în anul 1994.

„În cuvântul rostit astăzi cu această ocazie am încercat să pun la inima elevilor seminariști, a studenților, a preoților și a tuturor celor ce au fost de față un gând, și anume ce ne mai spune astăzi viața unui om. În mod intenționat am dat titlul cuvântului meu în felul acesta pentru că viața episcopului Emilian Birdaș a fost una pilduitoare atât pentru ierarhi, având în vedere calitatea cu care și-a încheiat această viață, dar și pentru seminariști, pentru un student teolog, dacă privim la biografia sa și la activitatea sa din timpul școlii. A avut o viață pilduitoare și pentru misiunea pe care și-a asumat-o pe deplin ca preot și ca un bun călugăr, dacă ne gândim că a intrat în viața monahală de la vârsta de 14 ani. Orice moment de comemorare ne îndeamnă să ne uităm la viața celor care au trăit înaintea noastră și ce anume ne poate inspira pe cei care astăzi incercăm să le ducem mai departe năzuințele”, a spus părintele arhimandrit Casian Rușeț.

Episcopul Emilian Birdaș a păstorit Episcopia Caransebeșului timp de doi ani, din anul 1994 până la 5 aprilie 1996, când a trecut la cele veșnice. Mormântul se află în Biserica necropolă „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș.