Resfințirea Paraclisului Episcopal și binecuvântarea Reședinței Episcopale din Caransebeș

9 June 2019 Off By Pavel Canea
Resfințirea Paraclisului Episcopal și binecuvântarea Reședinței Episcopale din Caransebeș

În duminica a 7-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal cu hramurile „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Trei Ierarhi”, din Reședința Eparhială a Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop Lucian a resfințit înainte de Sfânta Liturghie acest sfânt locaș întrucât în ultima perioadă a fost restaurat și înfrumusețat. Paraclisul a fost amenajat între anii 1934-1935 și a fost sfințit pentru prima dată în 9 octombrie 1935 de către Episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeșului și resfințit în 30 ianuarie 1948 de Episcopul Veniamin Nistor, spre a fi loc de închinare și reculegere sufletească pentru studenții teologi de la Academia Teologică din Caransebeș.

Între anii 2016-2018, odată cu reabilitarea reședinței episcopale, paraclisul a fost restaurat integral, pardoseala s-a realizat din parchet și s-a împodobit cu mobilier bisericesc. De asemenea, s-a restaurat și completat pictura de către pictorii Tudor Țăranu și Alin Trifa și s-au montat în ușă și ferestre vitralii.

Tot astăzi, după sfânta slujbă, Părintele Episcop Lucian a sfințit și Reședința Episcopală, ce a fost complet renovată atât în interior, cât și în exterior, între anii 2016-2018.

 „Este o duminică specială pentru noi, o duminică a recunoștinței pentru toți înaintașii noștri și o zi în care îi cinstim și îi pomenim pe toți sfințiții și preasfințiții părinți care au trecut prin cetatea Caransebeșului și au păstorit aici această eparhie atât de frumoasă și de importantă din cadrul Patriarhiei Române. I-am cinstit astăzi pe toți episcopii Caransebeșului, preoții și preoții profesori, consilierii, inspectorii și protopopii care s-au ostenit în decursul anilor în acest centru eparhial. Nu am făcut lucruri mari la acest centru eparhial, dar am făcut ceea ce trebuia să facem, cu dragoste multă, cu recunoștință și prețuire față de înaintași și cu multă dragoste pentru urmașii care vor veni aici și bineînțeles se vor osteni în continuare în această eparhie de Dumnezeu păzită”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

 „Evenimentul de astăzi consemnează o pagină importantă din istoria Episcopiei Caransebeșului pentru că restaurarea acestei clădiri istorice reprezintă un moment central din viața bisericească a Episcopiei noastre. Este o clădire monument istoric care anul viitor va împlini 200 de ani. Este foarte important acest eveniment pentru că întreaga investiție de restaurare nu este doar o investiție edilitară și administrativă, ci este o investiție care redă demnitatea Episcopiei Caransebeșului”, a arătat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.  

Astăzi, 9 iunie, la acest moment de sărbătoare au participat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii celor 4 protopopiate ale eparhiei, ctitorii și binefăcătorii paraclisului, precum și credincioși din Caransebeș. Părintele Episcop a oferit la final celor care s-au implicat la înfrumusețarea sfântului locaș, dar și a întregului ansamblu al Reședinței Episcopale distincții și diplome de excelență.

Părintelui arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, i-a conferit Ordinul Eparhial „Episcop Elie Miron Cristea”, ediție centenară, doamnei arhitect Ioana Mihăescu și rasoforei Atanasia Lazăr, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, pentru mireni, iar celorlalți ce s-au alăturat acestei lucrări,  Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.