Praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Caransebeș

7 August 2019 Off By Pavel Canea
Praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Marți, 6 august, la Praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În rugăciunile sale, Părintele Episcop a rugat pe Mântuitorul Hristos să Își arate slava precum a făcut-o pe Muntele Taborului, schimbând astfel, prin Duhul Său cel Sfânt, sufletele tuturor credincioșilor, îmbrăcându-le în lumina slavei Sale și hrănindu-le cu harul Său dumnezeiesc.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Emanuel Simeria, care a tâlcuit semnificațiile sărbătorii Schimbării la Față pe baza pericopei evanghelice de la Matei, capitolul 17, versetele 1-9. Părintele a subliniat faptul că, în acest episod biblic, a fost arătată slava Mântuitorului Hristos pe Muntele Taborului, unde s-au arătat alături de El Moise și Ilie, ca simboluri ale Legii și Prorocilor și ca dovezi ale faptului că Iisus Hristos era cu adevărat cel prorocit din vechime, Mântuitorul mult așteptat de omenire, idee întărită de glasul lui Dumnezeu, care a  spus „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L”.

La timpul potrivit, mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, iar, la sfârșitul Sfintei Liturghii, potrivit tradiției, ierarhul a săvârșit și o slujbă de binecuvântare a rodului viei.