Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana – Ocrotitorul Episcopiei Severinului și Strehaiei

26 December 2019 Off By Herea Darius
Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana – Ocrotitorul Episcopiei Severinului și Strehaiei

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum mai bine de 600 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte 3 mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Nicodim, Ocrotitorului Eparhiei Severinului și Strehaiei, în fiecare an, la bucuria credincioşilor mehedinţeni iau parte oaspeţi veniţi atât de aproape cât şi de departe. În acest an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu-Severin, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul, alături de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Gurie, Epsicopul Devei și Hunedoarei a hirotonit întru diacon pe domnul Gîru Vasile pe seama Catedralei Episcopale. La finalul Sfintei Liturghii, părintele diacon Alin-Gheorghe Logofătu de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu-Severin a fost hirotesit arhidiacon. 

În cuvântul de învățătură rostit,  Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a prezentat viața Preacuviosului Nicodim de la Tismana, iar Preasfințitul Părinte Nicodim a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți la această mare sărbătoare.

Rugăciunile drept-slăvitorilor creştini au fost îndreptate şi către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos şi al cărei Sobor a fost prăznuit în aceaşi zi. (www.episcopiaseverinului.ro)