Așezământul monahal-social „Țara Almăjului” și-a sărbătorit cel de-al doilea hram

30 August 2021 Off By Herea Darius
Așezământul monahal-social „Țara Almăjului” și-a sărbătorit cel de-al doilea hram

În Duminica a 10-a după Rusalii, la sărbătoarea „Tăierii Capului Ioan Botezătorului”, Așezământul monahal-social „Țara Almăjului” și-a prăznuit cel de-al doilea hram, prilej cu care Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în mijlocul credincioșilor din Valea Almăjului.

Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit pictura care împodobește biserica așezământului monahal cu hramurile „Învierea Domnului” și „Tăierea Capului Ioan Botezătorul”, Sfânta Biserică înveșmântată în sărbătoare, pe care Părintele Episcop o aseamănă miresei lui Hristos:

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am binecuvântat și veșmântul picturii din biserica așezământului. Pictura este deosebit de frumoasă și împodobește în chip deosebit această biserică, mireasa lui Hristos. Înainte de Sfânta Liturghie, am binecuvântat pictura, iar, la Sfânta Liturghie, ne-am bucurat împreună cu preoții din depresiunea Almăjului și cu foarte mulți credincioși, atât în rugăciune, cât și în jurul Sfântului Potir”.

Pentru lucrările de înfrumusețare a sfintei biserici, dar și pentru misiunea pastorală desfășurată cu multă dăruire în cadrul așezământului monahal din Țara Almăjului,  părintele Teofil Zamela a fost hirotesit protosinghel.

Pentru contribuția majoră la ridicarea așezământului monahal, precum și la lucrările de pictură, domnului Ion Hânda i-a fost conferită  ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a II-a pentru mireni, iar domnului Ion Lala, „Diploma de excelență Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. De asemenea, toți ctitorii și binefăcătorii au primit, din partea chiriarhului, „Diploma de excelență Episcop Emilian Birdaș”.

Credem și mărturisim că acest așezământ monahal-social din Episcopia Caransebeșului își face slujba și își va îndeplini menirea deplin, pentru că părintele, de astăzi protosinghel, Teofil, ctitorul acestui așezământ, este cel care îi adună pe oameni și are grijă de bătrânii din zonă, de bătrânii care sunt în acest azil, și credem că, în viitor, va avea grijă de copii săraci și bolnavi care se vor adăposti la acest așezământ. Părintele Teofil este cel care a gândit așezământul în felul acesta și credem că este unic, nu numai în eparhia noastră, ci în zona de vest a țării noastre. Îi mulțumim Domnului pentru acest așezământ, întrucât putem împleti Liturghia cu filantropia și credem că toți ctitorii și binefăcătorii vor fi în continuare receptivi. Unii dintre ei au primit acte de cinstire astăzi, și credem că, prin acest gest, îi încurajăm să fie în continuare atașați de Biserică și de acest loc, loc în care s-a pus într-adevăr mult suflet”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La slujbă, au participat numeroși credincioși sosiți din întreg județul Caraș-Severin, mulți dintre aceștia încununând postul și rugăciunea cu împărtășirea din Sfântul Potir, ceea ce Preasfințitul Părinte Lucian consideră a fi calea spre veșnicia cu Mântuitorul Hristos. În încheiere, Părintele Episcop s-a rugat ca toți credincioșii să urmeze această cale și să se pregătească pentru Împărăția Cerurilor:

 „Îl rugăm pe Sfântul Ioan Botezătorul să ocrotească așezământul monahal-social și să ne ajute să postim, să ne rugăm, să punem început bun vieții noastre și să ne pocăim, astfel încât să Îl primim cum se cuvine pe Mântuitorul Hristos, Cel care ni se oferă în chipul pâinii și al vinului la Sfânta Liturghie. Dumnezeu ne primește pe toți dacă ne pocăim cu adevărat și dacă punem început bun vieții noastre. Să îl ascultăm și noi pe Sfântul Ioan Botezătorul, care strigă peste veacuri: «Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor, pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui!» Amin!”.

Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În 29 august 2018, biserica așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită  la sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Actualul aşezământ din Țara Almăjului a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În prezent, în incinta aşezământului funcționează un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi și este în construcție un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.