O nouă ediție a taberei ecumenice ,,Da EurHOPE a EurHOME”

26 July 2019 Off By Pavel Canea
O nouă ediție a taberei ecumenice ,,Da EurHOPE a EurHOME”

Pe perioada unui deceniu, de la prima sa ediție și până în prezent, „Da EurHOPE a EurHOME”, a încercat să crească cât mai mult și să rămână în sufletele și în amintirea sutelor de participanți. În ciuda greutăților întâmpinate pe parcurs, povestea merge mai departe și anul acesta cu cea de a XI-a ediție a TABEREI ECUMENICE ,,Da EurHOPE a EurHOME”.

Elevii Colegiului Național ,,Traian Lalescu” din Reșița, alături de câțiva prieteni seminariști și de alți colegi din liceele reșițene, au răspuns și de data aceasta afirmativ invitației, pornind astfel la drum spre cea de a 11-a ediție a taberei ecumenice, care în acest an se va desfășura în perioada 28 iulie – 4 august și, în premieră, într-o locație nouă: Villa Boromeo, Pesaro-Italia.

Ca în fiecare an, înainte de tabără, tinerii vor fi oaspeți în parohia Borgo Santa Maria din Pesaro, parohie înfrățită cu Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița. Timp de două zile, alături de părintele Giorgio Paolinni și de tinerii din parohia sa, vor pune în practică ospitalitatea și se vor pregăti cât mai profund pentru cea de-a 11-a ediție a taberei.

„De-a lungul celor zece ediții ale proiectului, sutele de tineri participanți au descoperit că aflarea adevărului și a sensului vieții nu se câștigă prin fapte general valabil, ci prin anumite nuanțe considerate aproape secrete. Uimirea cea mai mare e să descoperi cât de mult seamănă oamenii între ei prin ce au mai subtil și mai secret, când se cred atât de diferiți ca aspect, cât de mult îi leagă ceea ce se ascunde adânc în sufletele lor, oferindu-le forța să găsească drumul spre lumină, indiferent de religia acestora: relația cu Dumnezeu. Această relație nu se rezumă la crezul confesional al fiecăruia; este iubirea pură, o prietenie sinceră, este acel «ceva» care conferă sclipire vieților noastre și mai mult decât atât, este a-L primi pe Dumnezeu în vieților noastre cu brațele deschise, așa cum o face El mereu pentru noi”, a subliniat părintele profesor Nicolae Chiosa, coordonatorul grupului de tineri din România.

Părintele profesor a mai spus că: „în acest cadru multiconfesional, format din participanți de diverse confesiuni și totodată, pentru ca tabloul iubirii lui Dumnezeu față de noi să fie și mai colorat prin învățăturile oferite, de această dată, îl vom picta cu nuanța «Ospitalității» , tema ediției cu numărul 11 a taberei. Cu această ocazie, vom învăța să integrăm Divinitatea în orice acțiune umană, în semn de mulțumire pentru modul în care și noi suntem mereu ascultați de Dumnezeu”.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în prezența părintelui consilier din partea Episcopiei, Alin Câmpean, și a familiei sale, însoțiți de pr. prof. Nicolae Chiosa și de pr. Damaschin Tătaru, prezenți alături de tineri încă de la prima ediție a taberei, și împreună cu pr. Petrica Ghimboașă din parohia Berzovia, tinerii se arată entuziaști și nerăbdători să aibă parte de o experiență nouă, inedită, care, așa cum mulți participanți din anii anteriori mărturisesc: „te schimbă”, „Loreto te schimbă, și doar în bine”.