Bucurie și rugăciune la Căminul pentru persoane vârstnice Reșița

5 December 2019 Off By Herea Darius
Bucurie și rugăciune la Căminul pentru persoane vârstnice Reșița

În apropierea sărbătoririi celui între sfinți părintelui nostru Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, un sobor de șase preoți avându-l ca protos pe părintele Cristian Manole de la Parohia  „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița, părintele Moise Linu, de la  Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Marginea Lend, părintele Cristian Rădulescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reşiţa Montană, părintele Sevastian Mihail Pană de la Parohia „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” Reşiţa, părintele Cosma Cosmin de la  Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și părintele Raul-Ioan Rus de la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Văliug, au săvârșit Taina Sfântului Maslu la Căminul pentru persoane vârstnice din cartierul reșițean Marginea.

Potrivit îndemnului din Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iacov 5, 14-15: „Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui.”, preoții din Cercul pastoral-misionar Reșița Sud s-au gândit ca și în Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos să îi viziteze și să se roage împreună cu locatarii acestui cămin pentru sănătate trupească și sufletească.   

  „Vârstnicii prezenți în sala de mese a căminului s-au bucurat de prezența noastră și s-au rugat împreună cu noi preoții slujitori care i-am cercetat potrivit cuvintelor Mântuitorului din Evanghelia după Matei 25, 34-36: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi Împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine»”, a precizat părintele Cosmin Cosma.

La finalul Sfintei Taine a Maslului, Părintele Cristian Manole a vorbit despre rugăciune și efectele ei în viața credincioșilor practicanți. A amintit cuvintele Sfântului Nil Pustnicul: când demonii văd că cineva are râvnă să se roage aşa cum trebuie, îi insuflă (nu în timpul rugăciunii) gânduri despre ceva oarecum necesar şi pleacă, iar după puţin timp îi stârnesc amintirea despre acel lucru, ducând şi mintea în căutarea lui (dacă este o problemă, căutând rezolvarea, iar dacă este un lucru, căutând dobândirea); şi, negăsind ceea ce caută (rezolvarea problemei sau mijlocul dobândirii lucrului), omul se supără şi se întristează. Apoi, când se aşază la rugăciune (acest râvnitor al rugăciunii), diavolii îi amintesc lucrul la care s-a gândit şi pe care l-a căutat, ca mintea, pornind iarăşi în căutarea lui (neterminată înainte) să facă rugăciunea neroditoare (iar pe cel ce se roagă, neroditor). Osteneşte-te să-ţi faci mintea în timpul rugăciunii surdă şi mută şi vei avea posibilitatea să te rogi (aşa cum trebuie).

De asemenea toți cei prezenți au primit din partea preoților prezenți câte o iconiță cu locul unde S-a născut Mântuitorul nostru Iisus Hristos la Bethleem.