Resfințirea bisericii din satul Iam

20 May 2019 Off By Pavel Canea
Resfințirea bisericii din satul Iam

În a 4-a duminică după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de credincioșii din satul Iam, aparținător Protopopiatului Moldova-Nouă.  Întrucât la biserica parohială s-au efectuat multiple lucrări în ultima perioadă, atât la exterior cât și la interior, Părintele Episcop a resfințit sfântul locaș.

Foarte mulți credincioși au participat la această sărbătoare a satului, copii și tineri îmbrăcați în port popular, autorități locale, luând parte și la Sfânta Liturghie săvârșită de ierarh după slujba de sfințire. Pentru că părintele paroh Marius Rogobete s-a implicat foarte mult în lucrarea misionară din această parohie, Preasfințitul Lucian l-a hirotesit iconom, iar credincioșilor ce i-au fost alături le-a oferit diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop a binecuvântat și casa parohială, deoarece și aceasta a fost renovată.

„În urmă cu 62 de ani biserica din Iam a fost târnosită de vrednicul de pomenire mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, mai precis în 13 octombrie, 1957. După 62 de ani am resfințit acest sfânt locaș și îl felicităm pe părintele paroh și pe toți credincioșii care s-au implicat ca într-un timp relativ scurt, aproximativ 5 ani, să înfrumusețeze biserica, dar și casa parohială. Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvinteze localitatea Iam, satul românesc din Banatul de Munte, unde credincioșii foarte inimoși au dat dovadă că sunt fiii Bisericii Mântuitorului Hristos și urmașii celor care în vremuri grele au construit aceste monumentale biserici din zona Banatului. Chiar dacă satul din Banat este depopulat, totuși credincioșii reușesc să renoveze sfintele locașuri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Comunitatea din satul Iam este una mică, dar membrii ei au reușit să înfrumusețeze sfântul locaș, sfânta masă a fost refăcută și placată cu marmură, sfântul altar a fost pardosit cu granit și alte lucrări la interior, cât și la exterior. Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost construită în anul 1896, stil baroc, din piatră și cărămidă, iar acoperișul din tablă.

Sfântul locaș are numeroase elemente inspirate din arhitectura ecleziastică apuseană ca de exemplu coloane exonartex, imitații de coloane cu capitel compozit etc, iar pictura a fost efectuată în anul 1898 de către pictorul Filip Matei, pictură ulei pe zid, ce se păstrează foarte bine și azi.