Săptămâna duhovnicească la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

17 December 2019 Off By Herea Darius
Săptămâna duhovnicească la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, și în acest binecuvântat Post al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în perioada 9 – 14 decembrie 2019, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din municipiul Reșița și prin purtarea de grijă a părintelui paroh Gheorghe Șuveți – Protopopul Reșiței, a avut loc săptămâna duhovnicească. Și cum este obiceiul, în fiecare seară am avut invitați ce au oficiat sfintele slujbe rânduite după care au ținut un cuvânt de învățătură.

În prima seară, plinită cu un concert de colinde ce a transpus credincioșii prezenți într-o altă lume, cea a Pruncului Iisus ce se va naște în curând în ieslea sufletelor noastre. Concertul a fost susținut  de Corul „Mihail Gașpar” al Protopopiatului Ortodox Român Reșița condus de părintele dirijor Valentin-Ionuț Vatră de la Parohia  „Adormirea Maicii Domnului” din Valeapai care a vorbit despre necesitatea săvârșirii binelui în orice aspect al vieții, nu doar ocazional cum se practică din păcate doar de sărbătoarea Nașterii Domnului sau de Înviere. În a doua seară, pr. misionar Chicoș Alin a vorbit despre importanța citirii Sfintei Scripturi în viața omului.

Seara de miercuri l-a avut ca invitat pe părintele Mihăiță Dicu, secretar al Protopopiatului Reșița și paroh al bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Doman, care pornind de la Sfânta Evanghelie după Ioan 14, 6: „Eu sunt Calea, Adevărul și viața…” a dezvoltat explicațiile subliniind privilegiul de care noi ca popor creștin ortodox de 2000 de ani beneficiem.

Joi seara, întreaga parohie în frunte cu preoții ei slujitori a participat la Concertul de colinde organizat de Episcopia Caransebeșului, devenit deja tradiție, și care a fost intitulat „Colind și armonie de Crăciun”. Acesta a fost susținut la Sala Lira a Liceului de Artă „Sabin Păuţa” din Reșița.

Vineri seara, părintele Marius Negoiță de la Parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Anina – Celnic a vorbit despre pregătirea sufletească a fiecărui creștin pentru Pruncul Iisus.

Sâmbătă seara părintele Cristian Manole a reamintit credincioșilor că este foarte important ca și creștini să avem ca pavază împotriva duhurilor răutății, credința, nădejdea și dragostea, cele trei virtuți teologice atât de necesare mântuirii noastre. Totodată a mulțumit bunilor credincioși pentru participarea la sfintele slujbe din săptămâna duhovnicească.

Rolul acestor săptămâni este acela de a diversifica și intensifica trăirea religioasă atât prin săvârșirea și participarea la sfintele slujbe cât și prin a ne determina pe fiecare în parte la o adâncă introspecție spre a vedea cât mai bine cum stăm din punct de vedere duhovnicesc în relația noastră personală cu Dumnezeu și cu aproapele nostru.

            „Hristos Se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos pe pământ, înălțați-vă! Cântați Domnului tot pământul. Lăudați-L popoare, că S-a preaslăvit”.