Praznicul Rusaliilor la Catedrala Episcopală din Caransebeș

8 June 2020 Off By Pavel Canea
Praznicul Rusaliilor la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La Praznicul Rusaliilor Părintele Episcop Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie urmată de slujba Vecerniei plecării genunchilor, în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învățătură Părintele Episcop a explicat cum putem să-L primim în fiecare zi pe Duhul Sfânt în inimile noastre.

„Astăzi în duminica Rusaliilor am primit pe Duhul Cel Preasfânt, dar în fiecare zi când participăm la o Sfântă Liturghie Duhul Sfânt se pogoară peste noi și peste darurile ce le punem înainte. Biserica noastră de aproape 2000 de ani trăiește o Cincizecime continuă, pentru că Duhul Sfânt s-a pogorât în vremea aceea peste Sfinții Apostoli în cetatea Ierusalimului, dar același Duh Sfânt se pogoară și peste noi ori de câte ori ne adunăm în numele Domnului la rugăciune și binecuvântăm în biserică Împărăția Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt”.

Preasfințitul Lucian a mai spus că „îl avem pe Duhul Sfânt în noi pentru că ne-am botezat în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt, suntem membrii ai Bisericii lui Hristos, suntem mădulare ale acestui trup tainic, care este Biserica, iar Capul Bisericii este Hristos, dar dacă noi nu dorim să conlucrăm cu Duhul Sfânt nu putem să ajungem la o viață spirituală înaltă. Îl rugăm pe Duhul Sfânt să se pogoare peste noi, să ne mângâie cum i-a mângâiat pe Sfinții Apostoli și să ne învețe să avem inimă curată, bună, înfrântă și smerită, să avem răbdare, râvnă și evlavie, să fugim de păcate și să ne împodobim cu sfintele virtuți ale desăvârșirii”.

„Astăzi în mod special am simțit la Sfânta Liturghie cum ne-am îmbrăcat cu putere de sus, am primit lumină din lumina lui Hristos, căci El ne-a spus în evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii: «Eu sunt Lumina lumii, cel ce vine după Mine nu va umbla în întuneric, ci va afla lumina vieții veșnice».”

Sfânta Liturghie din această zi de praznic a fost înfrumusețată de Corul Catedralei episcopale, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu și de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. În cadrul slujbei Vecerniei în cadrul căreia s-au rostit rugăciunile speciale, chiriarhul a sfinţit, potrivit tradiţiei bisericii noastre, spicele de grâu care au fost împărţite credincioşilor, alături de anaforă şi iconiţe cu Praznicul Rusaliilor.