Biserica din Domașnea și-a sărbătorit hramul

6 July 2020 Off By Pavel Canea
Biserica din Domașnea și-a sărbătorit hramul

Singura Biserică din Episcopia Caransebeșului care îl are ca ocrotitor pe „Sfântul Atanasie al Athonului” și-a sărbătorit ocrotitorul duminică, 5 iulie. Este vorba de sfântul locaș din Parohia Domașnea care potrivit documentelor are atribuit acest hram de către episcopul sârb Maxim Manuilovici, cel ce a binecuvântat biserica în data de 5 iulie 1833, în ziua prăznuirii Sfântului Atanasie Athonitul.

Anul acesta, la ziua de prăznuire a sfântului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor alături de părintele protopop Iosif Frenț au făcut parte preoți fii ai satului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. La bucuria duhovnicească a parohiei au luat parte un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare.

„Am venit aici cu mare bucurie să slujim Dumnezeiasca Liturghie, mai ales că îl cinstim și pe Sfântul Atanasie cel care ocrotește de peste 200 de ani această monumentală biserică din Parohia Domașnea. Așadar, astăzi este hram la Poarta Orientală din Banatul de Munte și cu toții l-am rugat insistent pe Sfântul Atanasie să mijlocească pentru noi și pentru a noastră mântuire înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe această comunitate euharistică și pe toți copiii și tinerii care astăzi la ceas de sărbătoare au îmbrăcat costumele populare care definesc identitatea noastră românească, dar și creștinească, pentru că moșii și strămoșii noștri veneau la sfânta biserică, la hramul bisericii în mod special și la marile praznice, îmbrăcați în costume tradiționale”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.  

Făcând referire la pericopa evanghelică din duminica a 4-a după Rusalii, Părintele Episcop Lucian a mai spus că „trebuie să ne rugăm împreună cu sutașul roman lui Dumnezeu să ne dăruiască și nouă mai multă credință, sănătate sufletească și trupească și să avem cu toții smerită cugetare, să credem că Mântuitorul poate să ne ajute numai prin cuvântul Său care are putere multă. Sutașul s-a smerit în fața Mântuitorului și noi trebuie să spunem în toată vremea și-n tot ceasul: «Cel dintâi dintre păcătoși sunt eu»”.

Biserica din Parohia Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. O clădire foarte solidă, la zidirea căreia comandamentul militar grăniceresc a dat concurs nelimitat, a adus chiar un arhitect de la Viena. Nu mai puțin însă au contribuit credincioșii, dintre care unii și-au vândut pământurile, numai ca Biserica să poată fi terminată. Biserica a fost zugrăvită în anul 1823 de Dimitrie Popovici iar pictura a fost făcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oravița în anul 1834. În anul 1932, profesorul Nicolae Iorga a declarat biserica monument istoric național.