Preot nou în Parohia Plugova

7 December 2020 Off By Herea Darius
Preot nou în Parohia Plugova

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, duminică, 6 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a avut loc instalarea părintelui Ion Bosioc, noul preot al Parohiei Plugova din Protopopiatul Băile Herculane. Instalarea a avut loc spre orele serii, debutând cu slujba Vecerniei, săvârșită de către părintele protopop Iosif Frenț, alături de un sobor preoțesc și diaconesc, în Biserica „Adorimirea Maicii Domnului” din această parohie.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu, că iată, la jumătatea urcușului duhovnicesc spre peștera din Betleem, ne-am întâlnit într-un număr destul de mare, din două motive bine întemeiate. În primul rând, ne-am întâlnit ca să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, iar în al doilea rând, ne-am întâlnit pentru a instala pe părintele Ion Bosioc în parohia dumneavoastră, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului., a precizat părintele protopop Iosif Frenț, după săvârșirea slujbei de seară.

În continuare, părintele protopop a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii. Părintele Ion Bosioc a citit „Actul de onestitate și fidelitate față de Biserică”, apoi a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor pentru sprijinul acordat și i-a încredințat pe credincioși că va fi alături de ei și că va sluji cu râvnă în biserica parohială.

„Părintele Ion, după cum vedeți, este un preot tânăr, este bine pregătit și râvnitor; și nădăjduim căci cu ajutorul lui Dumnezeu va face lucruri frumoase în această parohie, dar bineînțeles, și cu ajutorul dumneavoastră. Cu prilejul acestei întâlniri, îi mulțumim părintelui Marian Lalescu pentru activitatea depusă, păstorind timp de 12 ani această parohie, și îi dorim păstorire îndelungată părintelui Bosioc, care de astăzi își va începe activitatea în această comunitate religioasă.”, a mai adăugat părintele protopop.

La sfânta slujbă au participat autorități locale, dar și un număr mare de credincioși, care au venit să-l întâmpine prin rugăciune pe noul păstor de suflete din această parohie. Spre final, domnul primar Grigore-Petru Bardac a luat cuvântul și l-a încredințat pe părintele paroh că va fi alături de el ori de câte ori este nevoie, îndemnând și pe credincioși să facă același lucru, participând la slujbele religioase oficiate în această biserică.

Părintele Ion Bosioc s-a născut la 26 martie 1987, în localitatea Cornea din județul Caraș-Severin. A urmat clasele I-VIII în satul natal. Între anii 2002-2007, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Între anii 2007-2011, a fost student al Universității de Vest din Timișoara, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie. A urmat studiile de Masterat, între anii 2011-2013, în cadrul universității, secția „Religie, Cultură, Societate”. Din anul 2011, părintele Ion a fost angajat pe postul de cântăreț bisericesc în satul natal, Cornea, până în luna octombrie al acestui an, când Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, l-a hirotonit preot pentru Parohia Plugova.

Localitatea Plugova este un sat aparținător al comunei Mehadia, județul Caraș-Severin. Biserica din Plugova a fost ridicată în anul 1846, construită în stil baroc, din piatră în cantități mai mari decât cărămidă și acoperită cu țiglă. Biserica a fost pictată de Zaharia Achimescu, în anul 1861, astăzi păstrându-se o icoană a Maicii Domnului pe tron. În prezent, această parohie este de categoria I rural B, având 245 familii cu 635 credincioși. (Claudiu Românu)