PS Lucian: Părintele Sava iubea Liturghia. Îl iubea pe Hristos cu toată ființa

25 September 2021 Off By Herea Darius
PS Lucian: Părintele Sava iubea Liturghia. Îl iubea pe Hristos cu toată ființa

Vineri, 24 septembrie, la orele serii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul familiei, obștii monahale și a credincioșilor prezenți la Mănăstirea „Almăj-Putna”, înălțând rugăciuni pentru odihna sufletului părintelui protosinghel Sava Gana. Ierarhul a săvârșit slujba de pomenire, alături de părintele stareț Andrei Radu, părintele protopop Iosif Frenț și de un sobor de preoți și diaconi.

„Ne-a părăsit acest mare duhovnic, acest călugăr, care a unit prin slujirea sa marile provincii ale României – Dobrogea, Moldova și Banat, slujind la Mănăstirea «Cocoșu», Mănăstirea «Dervent», Mănăstirea «Peștera Sfântului Apostol Andrei», Schitul «Codrii Pașcanilor» și aici, la Mănăstirea «Almăj-Putna». Părintele Sava a avut mulți fii duhovnicești, și între preoți și între călugări, dar și între credincioșii care veneau de departe să se spovedească la părintele Sava. Era permanent cu epitrahilul la gât, sfătuind credincioșii și punându-i pe calea mântuirii. A spovedit cu timp și fără de timp, a sfătuit pe toată lumea cu multă dragoste și disponibilitate, necruțându-se pe sine. Și-a riscat sănătatea pentru a-i ajuta pe ceilalți, aflați în suferință, în necaz și boală.”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În continuare, ierarhul a relatat un moment de întâlnire cu părintele Sava, anul acesta, la praznicul Schimbării la Față a Domnului.„Îmi aduc aminte că anul acesta, la «Schimbarea la Față», împreună cu părintele stareț Andrei, l-am vizitat pe părintele ctitor și duhovnic Sava, la chilia sfinției sale. Cu foarte mult bun simț, deși bolnav, ne-a primit stând pe marginea patului cu epitrahilul la gât și plecându-și capul spre binecuvântare. Am zăbovit cu părintele și ne-a povestit multe lucruri și despre Almăj-Putna, dar și despre momentele frumoase petrecute la mănăstirile din Dobrogea și Moldova. Ne-am luat rămas bun, iar părintele ne-a felicitat cu multă iubire, pentru că a participat, având fereastra deschisă, la o Liturghie foarte frumoasă. A ascultat și dânsul din chilia sa Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată la hramul acestei mănăstiri. Așa făcea tot timpul la hram și nu numai. Iubea Liturghia, Îl iubea pe Hristos cu toată ființa.”

În cuvântul de mângâiere, Preasfințitul Părinte Lucian a mai explicat că noi nu murim, ci adormim în Domnul și că moartea nu e un final, ci este o mare trecere dintr-o viață vremelnică spre o viață veșnică. „Noi credem și mărturisim, frați și surori, că acest cuvânt al Mântuitorului din Evanghelia ce s-a citit în această sfântă slujbă este și pentru părintele și fratele nostru Sava Protosinghelul. Și anume: «Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață». Noi credem că acest cuvânt s-a rostit în această seară și pentru părintele Sava; și acest cuvânt al Mântuitorului se rostește pentru fiecare dintre noi, fiindcă noi creștinii, botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, nu murim, ci adormim în Domnul. Pentru un creștin autentic, moartea nu e un final, ci este o mare trecere dintr-o viață vremelnică spre o viață veșnică, adevărata viață cu Hristos în Ierusalimul cel de sus. Părintele Sava a înțeles de mult acest cuvânt și a pătruns cu mintea și cu inima cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos din Evanghelie, de aceea a lăsat la un moment dat toate, și familia, și prietenii, și cunoscuții, asumându-și responsabilitate și demnitate în viața monahală, pentru că L-a iubit mai mult pe Hristos și a vrut să asculte și să împlinească toată viața sa cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, ca să fie și să devină fericit.”

Părintele Gana a văzut lumina zilei la data de 29 aprilie 1945, în satul Coșava, comuna Curtea din județul Timiș. După absolvirea școlii profesionale, a hotărât să intre în Mănăstirea „Cocoșu”, acolo unde a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah, primind numele de călugărie Sava, în cinstea Sf. Cuv. Sava cel Sfințit din Palestina. În anul 1990, părintele a făcut parte din grupul de monahi care a venit la Mănăstirea „Dervent”, acolo unde a primit ascultarea de econom. În anul 1993, a fost numit stareț la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin, județul Constanța. Cu multă osârdie, a ridicat paraclisul din incinta mănăstirii și a pus fundația la Biserica mare „Katholikonul”, dar din motive de sănătate, la recomandarea medicilor, a plecat la Mănăstirea „Sihăstria”, unde, în anul 1995, a primit ascultarea de econom la Schitul „Sfânta Teodora de la Sihla” – Codrii Pașcanilor, până în anul 1996. În 1996, împreună cu trei ucenici, părintele a venit la Schitul „Almăj – Putna”. Aici au reușit să realizeze construcția unui paraclis de vară, a corpului de chilii, a paraclisului de iarnă și a unui sector agro-zootehnic, pe un teren aflat în apropierea schitului. Cu multă osteneală, dar și bucuria întoarcerii în Banatul natal, în anul 1999, pe când schitul a fost ridicat la rang de mănăstire, părintele a primit distincția „singhel”, iar în anul 2010, la sfințirea picturii din biserică și târnosirea ei, a fost hirotesit întru protosinghel.

Părintele protosinghel Sava Gana s-a mutat în veșnicie joi, 24 septembrie, împlinit sufletește că a putut să slujească lui Dumnezeu până la vârsta de 76 de ani. Slujba de înmormântare va fi oficiată astăzi, începând cu ora 12, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți, după săvârșirea Sfintei Liturghii, la Mănăstirea „Almăj-Putna” din Episcopia Caransebeșului. (Claudiu Românu)