Slujbe de pomenire pentru cei adormiți

25 September 2021 Off By Pavel Canea
Slujbe de pomenire pentru cei adormiți

Vineri, 24 septembrie, clericii din Cercul pastoral-misionar Valea Bistrei s-au întrunit în parohiile Valea Bistrei și Rusca Montană pentru a participa alături de credincioși la două slujbe de pomenire pentru cei adormiți.

Sfintele slujbe au fost oficiate în cimitirele parohiale de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, delegatul Preasfințitului Părinte Episcop Lucian alături de preoții celor două parohii, respectiv, părintele Ioan Seracin, de la parohia Valea Bistrei și părintele Sorin-Adrian Toma, de la parohia Rusca Montană.

Părintele Constantin Timiș a vorbit, în cuvântul său de învățătură, despre legătura cu cei adormiți prin aducerea aminte a acestora, prin slujbele săvârșite pentru ei, prin rugăciunile noastre pentru sufletele lor, prin milostenia făcută în numele lor dar și prin dragostea noastră, arătată prin grija față locul lor de veci, în locul unde sunt înmormântați.

De asemenea, părintele arhimandrit a vorbit despre responsabilitatea morală pe care „trebuie s-o arate fiecare credincios față de cimitir, dar mai ales față de cei care își dorm somnul de veci în aceste locuri sacre. Această purtare de grijă exprimă credința în nemurirea sufletului, dar și continuitatea comuniunii de iubire cu cei trecuți la cele veșnice”.

După sfintele slujbe, la casa parohială din parohia Rusca Montană, a avut loc o conferință în care a fost prezentat referatul cu tema „Cimitirul ca expresie a credinţei şi a comuniunii creştine între generaţii”, de către părintele Petru-Tită Stanciu de la parohia Măgura. Părintele paroh Sorin-Adrian Toma a prezentat un medalion biografic al celui care a fost pedagogul, profesorul și filosoful român Ștefan Velovan, fiu al satului, născut la 22 septembrie 1852 și trecut la cele veșnice în 26 iulie 1932, fiind înmormântat în cimitirul ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Caransebeș.

La final, au fost dezbătute diverse probleme de ordin administrativ-gospodăresc.

Părintele Episcop a trimis încă nouă delegați, consilieri și protopopi, în întreaga Eparhie, pentru a săvârși slujbe de pomenire și au fost susținute conferințe, astfel că toți clericii au fost implicați în proiectul desfășurat de Episcopia Caransebeșului în anul 2021, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, de a sluji în majoritatea cimitirelor din eparhie.