Pe urcușul duhovnicesc spre Înviere, prin intensificarea rugăciunii în viața Bisericii

31 March 2022 Off By Herea Darius
Pe urcușul duhovnicesc spre Înviere, prin intensificarea rugăciunii în viața Bisericii

Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii este marcat, în cadrul Episcopiei Caransebeșului, printr-un proiect implementat cu scopul intensificării rugăciunii în Biserică, prin comuniunea în cadrul Sfintelor Liturghii și prin împărtășirea cu Sfintele Taine, dar și prin săvârșirea, în cele două mari posturi, a Tainei Sfântului Maslu în cadrul celor 10 cercuri pastoral-misionare din cuprinsul Eparhiei Banatului de Munte, despre care Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, precizează următoarele:

Am statornicit un proiect ca, împreună, să participăm la mai multe Sfinte Liturghii, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului și, în cele două mari posturi, să săvârșim Taina Sfântului Maslu, adunați fiind, precum creștinii din veacul apostolic, la rugăciune intensă și consistentă ore în șir, căci niciodată nu este prea mult când Îl iubești cu adevărat pe Dumnezeu. Niciodată rugăciunea nu este prea lungă atunci când ai un dor profund după Dumnezeu. În urma proiectului implementat, observăm că un număr din ce în ce mai mare de credincioși participă la sfintele slujbe”.

Proiectul a continuat miercuri, 30 martie, când Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfântul Maslu în Parohia Glimboca, alături de clericii Cercului pastoral-misionar Valea Bistrei.  La slujbă, au participat autorități locale, profesori de religie, precum și un număr mare de credincioși, atât din parohie, cât și din toată zona. Răspunsurile au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat rolul deosebit pe care îl are, îndeosebi în vremuri de grele încercări, dar și în restul vremii vieții noastre, rugăciunea intensă, săvârșită cu credință, și participarea la Sfintele Taine, precum este Taina Sfântului Maslu. De asemenea, Părintele Episcop a mai subliniat faptul că doar Dumnezeu este Cel care vindecă și este important să ne rugăm atât pentru vindecarea rănilor trupești, cât și pentru iertarea păcatelor și vindecarea sufletească:

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această seară de priveghere și de rugăciune, de rugăciune intensă și stăruitoare, căci avem nevoie de multă rugăciune în aceste vremuri confuze și complicate. În număr mare, ne-am adunat în casa lui Dumnezeu ca, la Taina Sfântului Maslu, să binecuvântăm Împărăția Tatălui, și a Fiului, și a Sfântului Duh, să sfințim acest untdelemn și să ne ungem cu toții spre tămăduirea trupului și a sufletului, căci avem multe neputințe, multe probleme de sănătate sufletească și trupească. Doar Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Izvorul tămăduirii noastre, ne poate vindeca cu adevărat și sufletul, și trupul. Știm că medicii tratează bolile, dar Dumnezeu este Cel care vindecă o boală și o suferință. El ne vindecă sufletul, ne dăruiește iertare de păcate și, după vindecarea sufletului, ne tămăduiește și rănile cele trupești”.

Pe lângă rugăciunile săvârșite pentru vindecare, clerul și credincioșii întruniți la Glimboca s-au rugat pentru pacea a toată lumea, pentru pacea inimii și pentru ancorarea în dreapta credință, îndeosebi în vremuri în care valuri năpraznice lovesc în corabia mântuitoare zidită de Domnul nostru Iisus Hristos, Biserica Sa.

De asemenea, și în celelalte 9 cercuri pastoral-misionare s-au săvârșit Sfinte Masluri de delegații chiriarhali.