Rugăciune pentru cei adormiți în întreaga Episcopie a Caransebeșului, la parastasele de obște

2 April 2022 Off By Pavel Canea
Rugăciune pentru cei adormiți în întreaga Episcopie a Caransebeșului, la parastasele de obște

Episcopia Caransebeșului a desfășurat un proiect în anul 2021 de a vizita și a sluji în 200 de cimitire parohiale din întreg cuprinsul Eparhiei, ca urmare a declarării a acestui an, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca fiind „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor parohiale”.

Întrucât în Eparhia Banatului Montan sunt mai multe cimitire, sâmbătă, 2 aprilie, a fost continuat acest proiect, săvârșindu-se 27 de parastase de obște în tot atâtea parohii, unde anul trecut nu s-a reușit a se sluji. Rugăciunile pentru cei adormiți au fost înălțate de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, consilieri și inspectori eparhiali, precum și de părinții protopopi, alături de toți clericii din eparhie, împărțiți pe cele 10 cercuri pastoral-misionare.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu anul trecut am săvârșit 200 de parastase de obște în cimitirele parohiale din cuprinsul Eparhiei noastre, știut fiind faptul că anul 2021  a fost declarat în Patriarhia Română ca «Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor parohiale». În anul 2022, «Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului», continuăm proiectul de anul trecut pentru că au rămas câteva parohii din cuprinsul eparhiei noastre unde nu am poposit duhovnicește și nu am oficiat parastase de obște. De aceea am socotit de bine ca în Postul Mare din anul acesta să dedicăm o sâmbătă parastaselor de obște și astăzi, în toată eparhia sunt săvârșite parastase de obște ca o continuare a proiectului de anul trecut, pentru că avem peste 200 de parohii în Episcopia Caransebeșului”, a explicat Preasfințitul Părinte Lucian.

La sfintele slujbe au participat credincioșii din parohiile vizitate, care au adus prinoase și pomelnice pentru a se alătura acestui proiect care îmbină anul comemorativ al celor adormiți cu anul omagial al rugăciunii,  așa cum a precizat Părintele Episcop Lucian: „În fiecare sâmbătă din Postul Mare se oficiază parastase pentru cei adormiți, dar am socotit de bine ca această sâmbătă s-o dedicăm acestui proiect pe care l-am inițiat anul trecut. Prin aceasta am încercat să îmbinăm armonios anul comemorativ pentru cei adormiți, cu anul omagial al rugăciunii, atât pentru cei vii, cât și pentru cei adormiți. Este o continuitate și o desăvârșire în tot ceea ce înseamnă viața bisericii, cultul divin public și rugăciunile pe care noi le înălțăm pentru cei adormiți, dar și pentru cei care se află încă în biserica luptătoare”.

Ierarhul s-a rugat sâmbătă alături de preoții aparținători cercului pastoral-misionar Caransebeș și de credincioșii din parohiile Sălbăgelul Nou, Ohabița și Delinești.

Proiectul de a cerceta și sluji în cimitirele parohiale din întreaga Eparhie a fost un real succes, observându-se că toate cimitirele sunt mai bine organizate, întreținute și sistematizate. Credincioșii le acordă o mai mare importanță, conștientizând că cimitirul este un bun sacru și că slujbele oficiate în cimitirele parohiale sunt foarte importante, iar condițiile unde credincioșii își conduc pe ultimul drum pe cei dragi ai lor trebuie să fie bune.