Campania umanitară „Mâinile bucuriei” la final de drum

3 July 2020 Off By Herea Darius
Campania umanitară „Mâinile bucuriei” la final de drum

Joi, 2 iulie, în curtea bisericii Parohiei „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Moniom a fost organizată festivitatea de încheiere a campaniei umanitare „Mâinile bucuriei”, desfășurată în perioada 16 martie – 1 iulie 2020, în contextul pandemiei de Covid-19.

 Moment festiv și de bilanț a debutat cu săvârșirea slujbei de mulțumire, de către părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, și de părintele Nicolae Petrișor. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor partenere, precum și o parte a voluntarilor acestui proiect, pe care îi amintim: Direcția de Asistență Socială a Primăriei Reșița, Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin, Fundația Comunitară a Banatului Montan, Fundația Autonom, Liga Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, Asociația „Guerrilla MC”, precum și conducerea Restaurantului „Florio” care, timp de trei luni de zile, a preparat hrana caldă pentru beneficiarii campaniei. Toți cei prezenți au fost răsplătiți pentru efortul, dragostea, prezența și implicarea lor prin oferirea de certificate de voluntariat și diplome de excelență celor care s-au remarcat în mod deosebit ca fiind activi în cadrul acestei lungi și frumoase campanii.

 În cuvintele de mulțumire și de aducere aminte a celor mai frumoase, marcante și impresionante momente pe care le-au trăit, organizatorii, voluntarii și partenerii au rămas concentrați asupra lecției despre ce înseamnă să împlinești cu adevărat cuvântul Mântuitorului ce ne îndeamnă să ne îngrijim de aproapele nostru, precum și asupra cifrelor totale ale campaniei, ce dau mărturie despre munca și dragostea care au stat în spatele acestor aproape patru luni de activitate – 60 de voluntari tineri și harnici, 100 de zile de voluntariat, 120 de bătrâni, beneficiari ai campaniei, pachete cu mâncare caldă, alimente, medicamente și produse igienico-sanitare în valoare de 40.149 lei, toate acestea fiind însoțite de oficierea de servicii religioase și momente de dialog purtate cu bătrânii a căror nevoi sunt atât cele materiale, dar și, mai ales, cele care țin de împlinirea spirituală.

Această campanie umanitară, inițiată fiind de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și purtând binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost implementată la nivelul municipiului Reșița în scopul sprijinirii bătrânilor singuri și a familiilor nevoiașe, pentru a trece cu bine de perioada stărilor de urgență, prin oferirea zilnică a câte unui prânz cald și, periodic, a unor pachete alcătuite din alimente, produse igienico-sanitare și medicamente. Această campanie este, de asemenea, cea mare activitate organizată până acum în Banatul de Munte, în anul 2020.

 Activitățile și proiectele filantropice se regăsesc prioritare atât pe agenda activităților cu tineretul din Eparhia Caransebeșului, cât și în programele de educație și de formare a tinerilor și copiilor membri ai ATOR Banatul de Munte și ai centrelor de tineret din județ. Prin organizarea și desfășurarea acestui proiect, tinerii și copiii au avut ocazia să pună în practică îndemnurile pe care coordonatorii lor, preoți și profesori, le-au transmis, acelea care țin de puterea de a empatiza, de a dărui, de a iubi și de a face binele pentru cel aflat în suferință.

Campania umanitară „Mâinile bucuriei” a fost, pentru fiecare persoană implicată, o lecție de viață și o poveste care a avut și rolul de a aduce împreună oameni care au început să colaboreze și care, pe termen lung, vor pune bazele și altor proiecte frumoase și trainice în Municipiul de pe Bârzava. De asemenea, din toamna acestui an, continuarea acestei campanii va reveni în atenția ATOR Banatul de Munte, întrucât nevoile oamenilor aflați în suferință continuă să existe chiar și după încheierea stării de urgență, iar noi, cu toții, avem responsabilitatea de a-i ajuta pe aceștia, pentru că „poți să fii bine, să fii bucuros, atunci când și cel de lângă tine se simte la fel”.