Sute de perechi de ghetuțe dăruite de voluntarii din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului

7 December 2020 Off By Pavel Canea
Sute de perechi de ghetuțe dăruite de voluntarii din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului

Deși traversăm o perioadă dificilă din toate punctele de vedere, și în acest an voluntarii de la ATOR Banatul de Munte, alături de preoții și voluntarii din centrele de tineret ale Eparhiei Caransebeșului, cu ajutorul oamenilor de bine din parohii, au reușit să ofere în ajunul prăznuirii Sf. Nicolae, bucurii constând în ghetuțe, haine, rechizite, tablete și dulciuri copiilor provenind din familii cu posibilități reduse.

Ajunsă la cea de-a treia ediție, campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, desfășurată la nivel eparhial cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oferit și de această dată prilejul oamenilor de bine de a oferi, prin intermediul Bisericii, mângâiere și speranță pentru sute de copii de pe cuprinsul județului Caraș-Severin.

La Reșița, voluntarii ATOR Banatul de Munte din cadrul Centrului de Tineret Moniom au oferit, în ajunul praznicului Sfântului Nicolae, pachete cu ghetuțe noi, rechizite și dulciuri pentru 33 de copii din municipiu. Este vorba de beneficiari aflați în evidențele ATOR Banatul de Munte, copii care sunt ajutați constant de către voluntarii asociației, dar și de alți copii recomandați de partenerii sociali din comunitate. Valoarea darurilor oferite până în prezent se ridică la aproximativ 3.400 lei, dar campania va continua și în perioada următoare, tinerii intenționând ca darurile lor să ajungă la încă cel puțin 50 de copii și tineri aflați în dificultate din zona Reșiței.

În orașul Moldova Nouă, prin grija si implicarea preoților de la parohiile ”Adormirea Maicii Domnului” și ”Sf. M. Mc. Gheorghe” și a voluntarilor de la cele două centre de tineret din localitate, au fost distribuite 33 de perechi de ghete noi, precum și un număr de 11 tablete elevilor care nu au avut posibilitatea să rămână conectați cu școala în această perioadă. Valoarea darurilor oferite până în acest moment de către cele două centre de tineret este de 7.260 lei, din care 3.960 lei au fost cheltuiți pentru achiziționarea ghetuțelor, iar 3.300 lei pentru tablete. Campania continuă la nivelul Centrului de tineret ”Sf. M. Mc. Gheorghe” din localitate.

La Bocșa, până în prezent, au fost oferite încălțăminte și haine noi, precum și dulciuri, în valoare de aproximativ 1.000 lei pentru patru copii proveniți din familii nevoiașe de către Centrul catehetic ”Vasiova” din localitate. De asemenea, alți patru copii din localitate au beneficiat de ghetuțe noi, în valoare de 360 lei, prin grija voluntarilor centrului de tineret al parohiei ”Sf. Ierarh Nicolae” din Bocșa.

Pe Valea Bistrei, sub coordonarea doamnei profesoare Simona Popa de la centrul de tineret din incinta ”Liceului Bănățean” Oțelu Roșu și cu sprijinul filialei ATOR din zonă, au împărțit încălțăminte, îmbrăcăminte și dulciuri atât celor 30 de beneficiari ai cantinei sociale din incinta liceului, cât și copiilor proveniți din familii nevoiașe din localitățile: Cireșa, Măgura, Glimboca, Obreja, Băuțar și Rusca Montană. Campania continuă, până în prezent darurile ajungând la copii din 56 de familii din aceste localități, care au primit daruri în valoare de aproximativ 4.000 lei.

La Oravița, campania se află în plină desfășurare, prin grija preoților și a voluntarilor celor două centre de tineret – Adormirea Maicii Domnului și Sf. M. Mc. Ecaterina, de pe lângă parohiile ”Adormirea Maicii Domnului” și ”Sf. Ilie Tesviteanul”. Până în prezent, voluntarii filialei ATOR Banatul de Munte Oravița, care activează în cadrul parohiei  ”Adormirea Maicii Domnului”, au oferit 11 perechi de ghetuțe noi în valoare de 1.300 lei pentru copiii proveniți din familii cu probleme sociale. La nivelul Centrului de tineret ”Sf. M. Mc. Ecaterina” se desfășoară o amplă strângere de fonduri pentru această campanie, inclusiv o inedită licitație de porumbei organizată în scop caritabil, sumele de bani obținute urmând a fi utilizate pentru achiziția de încălțăminte și îmbrăcăminte pentru copii.

La Anina, voluntarii Centrului de tineret ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” al parohiei ”Sf. Treime” Steierdorf au reușit să strângă suma de 3.300 lei, din care au oferit  încălțăminte noi pentru 33 de copii din localitate. Acestea au fost oferite în biserica parohială atât în cadrul festivității de 1 decembrie, cât și la finalul Sfintei Liturghii de duminică 6 decembrie.

Și în localitățile rurale mai mari, acolo unde există centre de tineret, sub coordonarea preoților parohi, voluntarii campaniei au mobilizat oamenii de bine din comunitate și au adus bucurii copiilor la praznicul Sfântului Nicolae.

Astfel, la Fârliug, în ajunul praznicului patru voluntari de la centrul din localitate, însoțiți de preotul paroh au dăruit unui număr de 10 copii nevoiași câte o pereche de încălțăminte noi, precum și câte o pungă cu dulciuri.

La Berzovia, campania umanitară destinată copiilor s-a derulat în parteneriat cu Liceul Tehnologic și primăria din localitate, reușindu-se strângerea sumei de 5.200 lei, din care 2.425 lei prin intermediul parohiei. Cu banii strânși, au fost cumpărate atât îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și produse alimentare și dulciuri, care au fost distribuite unui număr de 21 de copii din localitate.

Și la Mehadia, tinerii voluntari, sub coordonarea preotului paroh, au oferit unui număr de 10 copii fără posibilități din localitate ghetuțe și dulciuri, în valoare de 1.500 lei/

De asemenea, la Măureni, la finalul Sfintei Liturghii din ziua praznicului Sf. Nicolae, 7 copii proveniți din familii nevoiașe din localitate au primit daruri constând în ghetuțe și geci noi, precum și pachete cu alimente și dulciuri. Și aici tinerii voluntari au avut un rol activ, la Măureni de câteva luni funcționând un centru catehetic destinat copiilor din parohie.

Desigur, pe lângă aceste acțiuni derulate cu sprijinul voluntarilor din centrele de tineret și filialele ATOR ale eparhiei, în majoritatea parohiilor au avut loc, în această perioadă, acțiuni similare, o centralizare finală a acestora urmând să fie prezentată la finalul campaniei ”Ghetuțele lui Moș Nicolae”, respectiv în data de 15 Decembrie.

Până în prezent, cifrele înregistrate doar la nivelul rețelei de centre de tineret și a filialelor ATOR din eparhie arată preocuparea deosebită a voluntarilor și a donatorilor pentru a veni în sprijinul copiilor aflați în dificultate: 222 de perechi de ghetuțe noi, 11 tablete pentru școala online, îmbrăcăminte de iarnă, rechizite, alimente și dulciuri pentru peste 250 de copii, toate acestea în valoarea de peste 30.000 lei.

Campania va continua și în perioada următoare, în special în municipiul Reșița, dar și în celelalte orașe unde există centre de tineret, organizatorii estimând că cel puțin 500 de copii din eparhie vor beneficia de încălțăminte noi, alături de alte obiecte de îmbrăcăminte, pachete cu alimente și dulciuri.