Noul sediu al ATOR Banatul de Munte a fost inaugurat, la Reșița

2 June 2022 Off By Pavel Canea
Noul sediu al ATOR Banatul de Munte a fost inaugurat, la Reșița

Miercuri, 1 iunie, la odovania Praznicului Învierii Domnului și de Ziua Internațională a Copilului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfințit noul sediu al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Evenimentul a avut loc la Reșița, în cartierul Muncitoresc al orașului, reunind zeci de tineri, membri ai organizației reprezentative de tineret a Eparhiei Caransebeșului, din mai multe zone ale județului. Totodată, la acest moment festiv a fost prezent și primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, alături de alți reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și ai Centrului Universitar „Babeș-Bolyai” din Reșița, ai câtorva licee din oraș, dar și ai Inspectoratelor Județene: Școlar, de Poliție și Jandarmerie care, cu toții, de-a lungul timpului, au fost parteneri ai diverselor proiecte educaționale și umanitare organizate de către ATOR Banatul de Munte.

În același timp, noua clădire dăruită asociației de tineret din Episcopia Caransebeșului va servi atât ca sediu pentru toți membrii acesteia, din întreg județul, dar și ca viitor centru de tineret, închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, unde, din toamna acestui an, se va porni o frumoasă lucrare a Bisericii, dedicată copiilor și tinerilor din municipiul Reșița.

După 6 ani de activitate în întreg județul Caraș-Severin, o lucrare a cărei beneficiari au fost de la copii, până la persoane vârstnice din toate zonele eparhiei, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a primit o casă a sa, care de acum va servi ca loc al nașterii, pregătirii și desfășurării tuturor activităților umanitare, catehetice, educaționale și culturale pe care tinerii atoriști le vor gândi și derula.

„Este o șansă foarte mare pentru noi să primim acest spațiu, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, dar și colaborarea Parohiei «Adormirea Maicii Domnului» din Reșița, pentru că noi venind aici, în această parte a orașului, întreaga noastră lucrare se poate dezvolta și poate implica și mai mulți tineri și copii din municipiu. Este o nouă etapă, cu adevărat, în viața asociației noastre și suntem conștienți de faptul că, o dată cu această nouă etapă, responsabilitățile noastre se înmulțesc, dar și răspunderea, în primul rând în fața lui Hristos, pentru ceea ce am făcut și vom face, pentru cei mai mici din Biserica Banatului de Munte, pentru a-i aduce sau a-i întoarce către Dumnezeu. Suntem conștienți că lucrăm și că vom lucra întotdeauna cu suflete, această cea mai fragilă alcătuire din firea omului. Astfel, deschiderea Casei ATOR Banatul de Munte, în Reșita, nu este decât o încurajare și o întărire a organizației și activităților noastre, iar conștiința scopului nostru, acum, poate mai mult ca oricând, trebuie să rămână neadormită”, mărturisește Anita Radics, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

În finalul evenimentului, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor prezente au transmis mesaje de felicitare, încurajare și susținere tinerilor, cu ocazia inaugurării acestui sediu și centru de tineret, care presupune aducerea de noi oportunități educaționale și de voluntariat, în orașul Reșița. După acest moment, Preasfințitul Părinte Lucian a oferit diplome și distincții ostenitorilor care au sprijinit renovarea și înfrumusețarea clădirii sediului ATOR Banatul de Munte, iar tinerilor prezenți ai organizației le-a oferit daruri cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în timp ce aceștia au intonat cântece religioase și patriotice, în cinstea sărbătoririi Zilei Eroilor.

În perioada care urmează, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte va organiza mai multe activități și sesiuni de formare, în noul sediu al acesteia, dedicate voluntarilor înscriși în programul „Tabăra din Inima Satului”, respectiv „Tabăra din Inima Familiei”, urmând ca, din toamna acestui an, Centrul de Tineret „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” să își deschidă porțile pentru a primi noi copii și tineri, din comunitatea reșițeană, la activitățile care vor fi gândite și implementate cu și pentru aceștia.